Artă stradală Polonia
Arta stradala Polonia: Kazimierz și Podgorze: două cartiere cu Street Art Graffiti din Cracovia
Arta stradală poartă cele mai frumoase povești, este interesantă și scoate în evidență latura creativă a locului. Deși mulți oameni nu înțeleg arta stradală și o consideră o formă de vandalizare a clădirilor, nouă ne place să explorăm străduțele orașelor europene în căutare de artă stradală cât mai colorată, diversă și purtătoare de semnificații.
În scurta vacanță din Cracovia am explorat două dintre cele mai inedite districte ale orașului. Este vorba despre cartierele evreiești Kazimierz și Podgorze.
Vacanță Polonia – Cartierul Kazimierz – scurtă lecție de istorie
Districtul evreiesc Kazimierz a fost centrul vieții evreiești din Cracovia de mai bine de 500 de ani, înainte să fie distrus sistematic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acesta se situează la sud de orașul vechi al Cracoviei și este mărginit de fluviul Vistula.
Înainte de război au locuit aproximativ 64.000 de evrei în cartierul Kazimierz, evrei care erau comercianți, bancheri, proprietari de restaurante, cafenele și baruri, mulți dintre ei fiind meșteri foarte buni în orașul Cracovia. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial evreii din Kazimierz au fost alungați din Cracovia, duși în lagăre de concentrare și mutați forțat din casele lor în cartierul Podgorze, care a devenit de fapt un ghetou, închis complet și fără acces cu alte părți ale orașului Cracovia.
Ce este cu adevărat uluitor la acest cartier? Faptul că după terminarea războiului, populația foarte mică a evreilor supraviețuitori (doar 10% din evreii cracovieni au supraviețuit războiului, mulți dintre ei cu ajutorul lui Oskar Schindler) au readus la viață identitatea culturală a cartierului Kazimierz.
Ce mai este esențial de menționat la cartierul Kazimierz este că după terminarea războiului, Steven Spielberg a contribuit la punerea cartierului Kazimierz pe harta lumii, schimbând irevocabil imaginea acestuia prin realizarea filmului ‘’Schindler’s List’’, film care a ilustrat importanța istorică deosebită a zonei. Astăzi, vizitarea cartierul Kazimierz este în sine o experiență pe care trebuie să o ai în vedere dacă pleci în vacanță în Polonia.
Street Art Graffiti în Kazimierz
De cum vei ajunge să te plimbi pe primele străduțe înguste ale cartierului Kazimierz vei observa ineditul locului și faptul că acest cartier este foarte diferit de restul orașului. Cu o atmosferă unică, aparte, cu străzi și clădiri speciale, pe care încă se mai văd și simt urmele Holocaustului, Kazimierz te va surprinde la fiecare colț de stradă, la fiecare clădire cu cărămidă roșie. Am explorat străzile lui Kazimierz într-o zi friguroasă de iarnă, în care soarele nu s-a îndurat deloc de noi și a stat ascuns în nori. Plimbându-ne pe străzi am aflat despre proiectul ‘’101 murale ale Cracoviei’’, proiect realizat de artiști din Cracovia care au vrut să aducă la viață arhitectura cartierului. Povestea muralelor din acest cartier se concentrează în principal pe istoria evreilor din zonă. Realizate în culori aprinse, cu mesaje amuzante, în nuanțe alb – negru sau cu puternice semnificații, un tur de artă stradală merită adăugat pe listă.
Tot în cartierul Kazimierz recomandăm să vă plimbați pe Józefa Street, cea mai frumoasă stradă din acest cartier. Józefa Street este renumită pentru ambianța sa artistică, iar explorând-o veți descoperi numeroase galerii de artă, magazine de antichități și cele mai frumoase și inedite forme de artă stradală. Pasionat de magazine vintage? Pe această stradă găsești cele mai cool magazine cu haine vintage.
Din Kazimierz în Podgorze
Trecem fluviul Vistula la sud de Kazimierz și ne îndreptăm spre Podgorze, un cartier destul de întins, cu o frumusețe naturală, o istorie tragică și atracții neobișnuite. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, naziștii au transformat districtul Podgorze într-un ghetou unde evreii erau închiși.
Pasionații de istorie pot vizita în Podgorze Fabrica lui Schindler, transformată într-un muzeu care expune întrega poveste a orașului Cracovia din timpul ocupației naziste.
Alt loc în care merită să ajungi este Heroes of the Ghetto Square. Această mică piață în timpul războiului era punct de plecare pentru transportul evreilor în lagărele de concentrare. Astăzi în Heroes of the Ghetto Square veți găsi 70 de scaune supradimensionate, care reprezintă un memoriu a ceea ce evreii au lăsat în urma lor când au fost deportați.
Cea mai proeminentă dovadă a faptului că Podgorze a fost ghetoul evreilor este bucata din zidul original al ghetoului, care acum poartă o placă comemorativă cu următorul mesaj în poloneză și în ebraică: ‘’Here they lived, suffered and died at the hands of the German torturers. From here they began their final journey to the death camps.’’
Deși pe clădiri încă se mai văd urmele războiului, Podgorze în ziua de azi este un centru al artei contemporane, a cărui vibrație punk se simte pe străzile pline de graffiti. Cu alte cuvinte, Podgorze este acum imaginea unei noi generații de artiști, creativi și designeri. Noi am luat la pas străzile pline de murale și ne-am bucurat de fiecare vibrație transmisă.
Dacă ești fan al artei stradale, nu rata aceste două cartiere purtătoare de istorie și de cultură.
Dacă vrei să pleci într-o vacanță în Cracovia, am pregătit pentru tine un mic ghid de călătorie pe care îl găsești aici, GHID DE CĂLĂTORIE POLONIA.
De asemenea, pentru gurmanzii care vor să mănânce în vacanța în Polonia delicii culinare poloneze, am scris un material despre experiențe culinare în Polonia.
City break în Cracovia? Intră pe portalul de vacanțe și rezervă-ți vacanța din timp!