Ghid de calatorie Polonia

Timp de citit: 4 minute

Plănuiești o vacanță în Polonia? În acest material vei găsi tot ce trebuie să știi înainte de a călători în Polonia, toate aceste informații condensate într-un mic ghid de calatorie Polonia. 🙂

Indiferent de anotimp, Polonia îți va servi cu siguranță o importantă lecție de istorie. Cu o cultură impresionantă, cu locuri inedite și oameni din cale afară de ospitalieri, Polonia te va lăsa cu gura căscată. Dacă vrei să aflii ce anume să mănânci în Polonia, am scris un material aici despre experiențele și aventurile culinare din această destinație.

Ghid de calatorie Polonia- Informații utile pentru o vacanță în Polonia

Polonia se bucură de un climat temperat. În Nord, aproape de Marea Baltică, vremea este mai puțin extremă decât în partea centrală sau de sud a țării. Cel mai bun moment pentru a vizita Polonia este în lunile de primăvară și vară. Lunile de vară sunt ideale pentru explorat la pas străzile boeme și pentru povești cu prietenii pe terasele cafenelelor din centru. Primăvara este de asemenea plăcută, fiind un sezon colorat, cu flori și cu raze de soare. În aceeași măsură și toamna poate fi un moment bun pentru a explora locațiile culturale și muzeele Poloniei. Noi am explorat Polonia în luna ianuarie, când temperatura a fost și de – 10 grade Celsius. Înainte de un city break în Polonia, trebuie să aveți în vedere faptul că iernile sunt grele și friguroase.

Pregătiți și îmbrăcați foarte gros, frigul nu ne-a împiedicat să explorăm două dintre cele mai cunoscute orașe ale Poloniei: Varșovia și Cracovia. Primul contact pe care l-am avut cu Polonia a fost atunci când am fost abordați de un polonez care ne-a întrebat de ce vizităm Polonia pe timp de iarnă. Tot acesta ne-a spus că ar trebui să venim primăvara când totul este verde și înflorit. Polonia este frumoasă indiferent de anotimp. Într-adevăr iernile sunt foarte grele, aspre, iar frigul îți poate crea uneori o stare de disconfort. Recomandarea noastră? Explorați Polonia în lunile de primăvară și vară, atunci când natura se trezește la viață.

Vacanță Polonia: Transportul în comun

Pentru a ajunge în Polonia am ales un zbor operat de WizzAir cu ruta București Otopeni – Varșovia Chopin. Transportul în comun este foarte bine dezvoltat, astfel că ai la dispoziție autobuze și tramvaie cu care să te poți deplasa în voie. În Varșovia, spre deosebire de Cracovia, există și metroul, pe care îl poți utiliza pentru a te deplasa mai rapid. Însă noi am preferat să admirăm orașele pe timp de zi și de noapte din tramvai și din autobuz. Odată ce am ajuns în aeroportul Chopin din Varșovia, am cumpărat bilete de autobuz, un bilet costând 5 zloți. Autobuzul cu numărul 175 a fost cel care ne-a dus către gara principală din Varșovia (Warszawa Centralna) de unde urma să așteptăm cuminți trenul către Cracovia.

Transportul în comun este la fel de bine dezvoltat și în Cracovia, unde am cumpărat un bilet de tramvai cu 3,80 zloti, valabil 40 de minute cu care ne-am plimbat la ceas de seară, din centrul vechi al Cracoviei, prin Kazimierz, până dincolo de Vistula și înapoi, admirând frumusețea orașulul.

În Varșovia am repetat schema, numai că de data aceasta am cumpărat un bilet în valoare de 15 zloti, cu valabilitate de 24 de ore de la prima scanare. Cu acest bilet am explorat toată Varșovia pe tramvai și autobuz, până în cartierul Praga și dincolo de el.

Plimbarea cu tramvaiul reprezintă una dintre cele mai bune modalități de explorare a unui oraș din Polonia.

City Break Polonia – Transportul feroviar

Transportul cu trenul în Polonia este accesibil, iar condițiile de călătorie sunt decente. Spre exemplu, din Varșovia în Cracovia prețurile la biletele de tren pentru o călătorie la clasa a doua variau între 60 și 160 de zloti, pentru o distanță de aproximativ 283 km. Aici trebuie să luăm în calcul și faptul că dacă îți vei cumpăra biletul de tren de la ghișeele din gară, nu vei avea rezervare cu loc, iar dacă este foarte aglomerat nu vei avea un loc pe care să stai și vei sfârși prin a sta în picioare pe tot parcursul călătoriei. Iar acest lucru nu este deloc confortabil, deoarece o călătorie din Varșovia în Cracovia durează cel puțin 3 ore. Cu alte cuvinte, dacă îți dorești să călătorești cu trenul în Polonia, cumpără-ți biletul de tren direct online pentru a evita surprizele neplăcute.

Vacanță Polonia – Moneda locală și prețuri

Spre deosebire de Europa de Vest, Polonia este o țară accesibil de vizitat. În Polonia se folosește moneda locală, zlotul (PLN). În unele hoteluri și restaurante poți plăti desigur și cu euro, însă dacă vrei să explorezi mai adânc Polonia și ești orientat către Street Food, acolo nu vei putea plăti decât numerar în zloți. Valoarea zlotului este similară cu cea a leului românesc, astfel că 10 RON = 8,99 PLN (Cursul BNR la data scrierii acestui articol). Prețurile sunt similare cu cele din București, iar în anumite case de schimb valutar îți poți schimba banii direct din RON în PLN, ceea ce ni s-a părut foarte convenabil și la îndemână.

Recomandare de SmartTurist: în Polonia am văzut foarte puțin banii în formatul lor fizic, deoarece noi am preferat să facem majoritatea plăților prin prisma cardului Revolut. Rata de schimb valutar este întotdeuna bună și în avantajul nostru, fiind un instrument foarte bun pentru cei care călătoresc des. La fel ca în Danemarca, în majoritatea locurilor din Polonia se poate plăti foarte ușor cu cardul. V-am spus că și agenția noastră acceptă plățile cu cardul Revolut? De acum îți poți plăti vacanțele cu revolut la agenția de turism Smart Tours! 🙂

Din punct de vedere al prețurilor, Polonia este o țară accesibilă, mai ales pentru turiștii din Occident. Desigur că, în orașele mari prețurile sunt semnificativ mai ridicate decât în zonele rurale, iar printre orașele cele mai scumpe se numără Varșovia și Cracovia. Pentru a vă face o idee vă lăsăm aici câteva exemple de prețuri: o cameră dublă într-un hotel de trei stele poate varia între 200 și 350 zloți, un bilet de autobuz 4 zloți, un prânz într-un restaurant tradițional 25 zloți, o cafea între 5 și 15 zloți, o bere de 0.5 într-un pub 10 zloți, o intrare la muzeu 20 zloți.

Acestea sunt informațiile pe care noi le-am considerat a fi importante înainte de a pleca într-o vacanță în Polonia! Aici găsiți un material cu informații despre localurile, restaurantele și barurile pe care le-am testat în Polonia. Enjoy! 🙂

Hai în vacanță în Polonia să descoperi bucuria de a călători!

Tagged , , , , , ,