Povești din Zanzibar: pe ritmuri lente în Africa de Est

Timp de citit: 9 minute

Șocul Cultural și prima întâlnire

Într-o stare de amorțeală și buimăceală profundă am coborât din avion și am simțit cum m-a lovit direct în față un val dogoritor de căldură și zăpușeală. Trezită din lâncezeala și amorțeala zborului am tras adânc aer în piept și am observat atmosfera din jur: bagajele erau aruncate dintr-o parte în alta, angajații aeroportului se mișcau foarte, foarte încet (aveam să aflu mai târziu ce înseamnă să iei pulsul insulei în ritm pole-pole), mirosurile din jur erau înțepătoare, valizele zăceau îngrămădite în niște cărucioare murdare, turiștii păreau confuzi. Mi-am zis atunci în sinea mea: Oh, deci asta-i Africa!

Odată ce am ajuns pe aeroportul din Zanzibar (Abeid Amani Karume International Airport) a fost necesar să trecem pe la oficiul de emigrări pentru a completa un formular cu privire la durata și scopul șederii noastre în această destinație. În timp ce îmi adunam gândurile pentru a completa formularul respectiv, pe peretele memoriei mele încă rula experiența vizitării orașului ridicat printre praf și nori, Doha. Îmi apăreau în minte mașinile luxoase, zgârie norii și opulența de pe faleza principală a orașului (Corniche), realizând, astfel, că tocmai trăiesc faza șocului cultural.

Moneda națională

Moneda națională în Zanzibar este Șilingul Tanzanian (TZS), iar cea mai bună opțiune pentru turiștii români este să-și schimbe banii din dolari în șilingi. De asemenea, pe insulă nu se găsesc bancomate și este necesar să aveți la voi bani cash. Dacă ai economii în dolari, îți recomandăm să schimbi o parte din ei în șilingi, pentru că în anumite locuri poți plăti și în dolari.

Sfat de Smart Turist: În aeroport sunt mai multe case de schimb valutar unde vă puteți schimba banii în moneda locală. Urmăriți la care dintre acestea este cursul cel mai bun și schimbați-vă acolo banii. De asemenea, tot din interiorul aeroportului vă puteți cumpăra cartele pentru a beneficia de internet pe toată durata vacanței. Recomandăm rețeaua locală Zantel. Rugați vânzătorul să vă ajute pe această cale și cu instalarea și activarea cartelei. Oamenii sunt foarte prietenoși și vă vor ajuta.

Cum ajungi în Zanzibar

Cea mai bună variantă de zbor pentru Zanzibar este alături de compania aeriană Qatar Airways, prin care veți avea escală în Doha. Alte companii aeriene care operează zboruri pe această destinație sunt Alitalia cu plecări din Roma sau Turkish Airlines cu o escală în Istanbul și o oprire în Arusha, pe continent.

Agenția de turism Smart Tours vă poate ajuta să găsiți opțiunea ideală de zbor pentru o vacanță exotică în Zanzibar.

Informații despre viză

Zanzibar este un teritoriu semi-autonom, parte a Tanzaniei, iar pentru a intra în Zanzibar turiștii români nu au nevoie de viză pentru o ședere de mai puțin de 90 de zile.

De la aeroport spre nordul insulei

De la aeroport, până la cazarea din nordul insulei am optat pentru un transfer, rezervat în prealabil. Călătoria de la aeroport până în Nungwi a durat aproximativ 1 oră și 30 de minute și a fost o experiență senzorială completă și cu adevărat inedită. Șoferul nostru gonea cu mai mult de 100 de kilometri la oră pe drumurile pline de praf și gropi uriașe. Parcă am urmărit un videoclip derulat pe fast-forward în care am observat palmieri, case fără acoperiș, localnici care vindeau pește, copii fericiți ieșind de la școală, tarabe cu fructe viu colorate, autobuze dala-dala care transportau localnici. Toată această experiență de început a venit cu un mix de emoții și sentimente, cu un gol în stomac și cu o fericire incredibilă pe care ți-o lasă descoperirea unui astfel de tărâm.

Încă de la prima întâlnire cu Oceanul Indian și cu plajele din Nungwi am ajuns la concluzia că Zanzibarul este o destinație la care efectiv visezi cu ochii deschiși, fiind parcă ruptă din această lume. Turcoazul fosforescent al apelor din nordul insulei te hipnotizează pur și simplu și odată ce am ajuns aici am continuat să-i admir nuanțele schimbătoare.

Karibu Sana Zanzibar – Bine ai venit în Zanzibar!

Raphy ne-a primit cu zâmbetul pe buze și ne-a invitat să ne relaxăm și să bem o bere rece până ce camera este gata. Cazarea pe care am testat-o în Nungwi a fost o experiență senzorială în sine. Pentru că ador să observ totul pe îndelete și să mă bucur din plin de moment, am optat pentru un hostel care să mă scoată din zona de confort cu care mă obișnuisem de câteva luni bune.

Makofi Guest House mi-a fost casă pentru câteva zile și cred că este un loc de cazare ideal pentru cei care călătoresc cu rucsacul în spate și care iubesc să meargă desculți, simțind energia pământului. Am ales să trăiesc pura simplitate a existenței într-o cămăruță mică cu acoperiș făcut din frunze de bananier, fără aer condiționat, doar cu un ventilator. Este o adevărată bucurie să umbli desculț, să simți pământul de sub picioarele tale, iar când te duci să faci duș să te bucuri de vegetația luxuriantă drept priveliște.

La polul opus, Milele Beach Resort este locul ideal pentru turiștii cu pretenții ceva mai mari în ceea ce privește cazarea. Pentru cei curioși, Milele în limba swahili înseamnă ‘’pentru totdeauna”,sugerând faptul că pe această insulă timpul se oprește-n tihnă și relaxare.

După câteva zile de explorat nordul Zanzibarului, Nungwi are într-adevăr cele mai spectaculoase plaje cu apă turcoaz, limpede, clară, nisip alb, fin și niște apusuri de soare care-ți taie respirația. Nungwi a rămas în topul preferințelor și cred că este un must-see pentru cei care vizitează insula Zanzibar.

Nungwi: între comercial și uimitor

Înainte să călătorești în Zanzibar, trebuie să știi că această insulă este prinsă în jocul minunat al mareei. Astfel că, în anumite părți ale insulei mareea este foarte pronunțată, iar oceanul se retrage și 3 – 4 kilometri (cum este în partea de est a insulei, în Paje și Jambiani), făcând ca înotul să fie ceva mai complicat. În Nungwi mareea este aproape inexistentă și te poți bucura în voie de valurile albastre pe tot parcursul zilei. În comparație cu partea de est a Zanzibarului, Nungwi este o zonă agitată, aglomerată, mult mai turistică, o zonă unde vei găsi cele mai multe cazări și resorturi tip luxury, unde beach boys te vor aborda constant pe plajă pentru a încerca să îți vândă orice, de la o frunză de aloe vera, până la tururi și excursii private. Pe lângă faptul că Nungwi nu are recif, înotul fiind, astfel, posibil indiferent de flux și reflux, multe persoane care au explorat zona susțin că aceasta este foarte comercială, turistică, cu prea mult haos și agitație, unde turismul sexual ia din ce în ce mai mult amploare. Noi credem că este o zonă plină de viață, cu multe activități și evenimente, cu petreceri la apus de soare, unde poți degusta cele mai aromate și delicioase cocktailuri pe bază de fructe, bucurându-te în voie de atmosfera și vibrația hippie-zen.

Dincolo de resorturile situate fix la buza oceanului Indian, ieșind din zona parcă prea mult europenizată, câteva străzi în spatele resorturilor de lux, dai nas în nas cu Zanzibarul cel sărac, murdar, cu șanturi și gropi adânci, mizerie, chioșcuri pentru comerț stradal, cașcarabete pline cu fructe, cu mături și cu tot felul de alte mărunțișuri. Ne-am plimbat printre localnici, am interacționat cu aceștia, unora le-am aflat povestea de viață, am cumpărat fructe de la ei și am dăruit dulciuri copiilor, care erau foarte fericiți și recunoscători să primească ceva. Tot în Nungwi l-am întâlnit pe Patrick, un Masai din Tanzania, cu care am vorbit foarte mult, am râs, fiecare și-a spus povestea. În felul acesta am aflat că Masai sunt un popor care trăiesc pe continent, în Tanzania sau în sudul Keniei, ce se ocupă cu păstoritul, fiind unul dintre popoarele care și-au păstrat tradițiile și obiceiurile culturale cu toate că în același timp au reușit să integreze turiștii în cultura lor. De asemenea, Patrick ne-a spus că este prima dată pentru el când călătorește în Zanzibar și că a venit ca toți ceilalți masai să lucreze, să își strângă bani, să își poată asigura un trai decent, dincolo de ceea ce face deja acasă. Patrick a fost foarte politicos și nu a încercat să ne vândă nimic, cel puțin nu într-un mod insistent. Pur și simplu am vorbit și era curios despre stilul de viață al europenilor. La final, am decis să cumpărăm câteva bijuterii făcute de el în semn de încurajare. Apoi ne-am îmbrățișat, am făcut o fotografie în semn de amintire și ne-am urat de bine.

Nungwi se bucură într-adevăr de plaje idilice, cu apă turcoaz, clară, limpede și cu apusuri de soare care-ți încetinesc ritmul și te fac să te bucuri de momentul prezent. Cu alte cuvinte, poți trăi o experiență aparte chiar și într-o zonă așa de turistică precum este Nungwi, dacă pornești la drum cu inima deschisă.

Liniștea din Jambiani și jocul mareei

Oceanul Indian are o personalitate puternică și aparte, fapt care face din Zanzibar o destinație și mai atractivă. În ritm pole-pole am lăsat agitația din Nungwi în urmă și ne-am îndreptat curioși către coasta de est a insulei, în Jambiani. Aici ne-am întâlnit cu jocul mareei și am văzut cum în timpul refluxului, oceanul se retrage uneori chiar și mai mult de 4 kilometri, lăsând în urma lui localnici muncitori, care culeageau fructele de mare și algele rămase captive în spatele barierei.

Jambiani este un sat vechi de pescari, fiind încă autentic, neatins așa de mult de agitația turiștilor, în care plutește în aer o atmosferă relaxantă, cu localnici calzi și prietenoși. Principala sursă de venit a acestora  este reprezentată de pescuit și de agricultura de alge marine, fapt care face din Jambiani un loc pe care să îl incluzi în itinerariul tău în Zanzibar pentru că, astfel, vei avea o perspectivă nouă asupra modului de viață al localnicilor. Plimbându-ne agale prin sat, am interacționat foarte mult cu viața și cu activitățile de zi cu zi ale oamenilor din această zonă, am cumpărat fructe și produse din micile lor magazine de la colțul casei.

În ceea ce privește prețurile, trebuie să fii pregătit să negociezi absolut tot ce vrei să cumperi, deoarece localnicii cer prețuri chiar și de trei ori mai mari față de prețul initial, doar pentru că ești alb, turist și reprezinți o sursă de venit pentru ei.

Tot în Jambiani am învățat și mai multe expresii în limba Swahili, dincolo de Jambo și Mambo care sunt de fapt folosite pentru turiști, ne-am jucat cu copiii, i-am plimbat cu bicicleta, i-am văzut râzând și zâmbind și ne-am bucurat de inocența și puritatea lor. Copiii sunt foarte deschiși cu turiștii, joviali, veseli fac giumbușlucuri, bat palma cu tine și te îmbrățișează.

Sfat de Smart Turist: Înainte să pleci într-o vacanță exotică în Zanzibar, pune în bagajul de cală jucării, rechizite, cărți în limba engleză, creioane, carioci sau dulciuri. Odată ajuns la destinație poți dona toate acestea unor familii cu mulți copiii. Se vor bucura cu siguranță.

Stone Town în pas alert

Ultima parte a călătoriei în Zanzibar am petrecut-o în Stone Town, locul în care a copilărit Freddie Mercury. După ce am hrănit țestoasele de uscat de pe Prison Island, fosta închisoare a sclavilor, ne-am oprit în Stone Town să luăm pulsul orașului. 

Sfat de Smart Turist: Vă recomandăm să optați pentru o excursie la Prison Island unde veți afla povestea acestei insule și veți hrăni broaștele țestoase gigantice.

Mercury House se presupune a fi clădirea în care a locuit familia Bulsara, inclusă în obiectivele turistice din Stone Town. Pe pereții casei sunt fotografii cu solistul trupei Queen în diverse ipostaze. L-am întrebat pe ghidul nostru (l-am găsit în oraș, am negociat prețul și ne-a povestit vreo 2 ore în ritm alert despre Stone Town) dacă aceasta este într-adevăr casa în care a locuit Freddie Mercury și mi-a răspuns ferm că nu, ci adevărata casa ar fi în altă zonă a orașului. Sincer vorbind, cred că nici ghizii locali nu știu care a fost de fapt casa în care a locuit familia Bulsara, mai ales că nu există nicio dovadă că acest imobil pe care l-am vizitat a aparținut vreodată familiei Bulsara.

Mergând mai departe, ne-am trezit fix în mijlocul unui bazar haosat plin de culori, mirosuri și texturi care mai de care mai interesante. Bazarul Darajani a fost locul meu preferat din Stone Town, fiind centrul comerțului din acest oraș, unde am găsit o varietate de alimente, fructe și mirodenii. După câteva negocieri foarte dure, ne-am pus în traistă mango, condimente și fructe de baobab.
Printre magazine colorate, tablouri pictate de masai, obiecte sculptate din lemn și tot felul de suveniruri, am ajuns în piața de pește a orașului unde am asistat la o licitație de pește în toată regula. Mirosul care te lovește din plin odată ce ai ajuns acolo nu poate fi descris în cuvinte, dar cu siguranță nu este pentru cei care stau prost cu stomacul. Vânzătorul cu un morman de pește în față era înconjurat de oameni, iar când ajungea la un exemplar aparte, îl trântea pe masă și începea licitația. Cel care oferea prețul cel mai mare pleca acasă cu prada.
Plimbându-ne în continuare printre toate aceste străzi înguste pline de oameni, biciclete, motorete, scutere, am ajuns într-o mică piață, care poartă numele de Jaws Corner. Această piață unică este un loc unde bărbații se adună dimineața devreme pentru a socializa, pentru a-și consolida comunitatea, creând legături unii cu ceilalți, în timp ce savurează o cafea neagră locală, intens prăjită, neîndulcită, amestecată cu scorțișoară și cardamon. Cafeaua este băută în păhărele mici de porțelan, încet, fără grabă, pe îndelete.

Sfat de Smart Turist: În luna februarie Old Fort este gazda celui mai mare festival de muzică din Zanzibar, Sauti za Busara, un festival cu muzică africană, la care merită să mergi dacă îți dorești o experiență culturală aparte.

Transportul în Zanzibar

În ceea ce privește transportul pe insulă, deplasarea dintr-un punct în altul cu autobuzele locale dala-dala reprezintă o experiență de călătorie în sine, fiind mult mai ieftine decât taxiurile.

Pentru călătoriile cu taxiul, trebuie să negociezi întotdeuna prețul dorit cu șoferul de taxi. În caz contrar, riști să-ți scazi într-un ritm accelerat bugetul de vacanță, dacă accepți prima ofertă propusă.

Electricitate

Deși în multe dintre hoteluri există și prize europene  pentru a nu întâmpina neplăceri în vacanța ta este esențial să îți adaugi în bagaj adaptorul potrivit. Astfel că ștecherele utilizate în Zanzibar sunt din cele tip britanice, cu 3 piciorușe, cu tensiune electrică 220 V – 240 V.

Dacă ești în căutarea celei mai frumoase destinații de vacanță cu plaje presărate cu nisip fin, alb, cu ape turcoaz, cu peisaje care-ți taie respirația, puneți Zanzibar pe lista cu dorințe și urmăriți ofertele agenției de turism Smart Tours.

Tagged , , ,