Ghid calatorie Serbia: Ce trebuie să știi înainte de a pleca în Serbia
Serbia este o țară destul de subevaluată ca destinație de vacanță. Însă unii dintre noi au decis să încheie anul 2018, explorând câteva zone din această țară, deschizându-ne, astfel, atât ochii, dar și sufletul, către frumusețea orașului Novi Sad și către măreția Belgradului. Înainte de a pleca într-o vacanță în Serbia, nu plecați urechea la spusele unor necunoscători și luați-vă informațiile din surse sigure. Noi am testat un revelion în Serbia și am adunat pentru voi câteva informații relevante în acest mic ghid de călătorie în Serbia.
Ghid calatorie Serbia: Condiții de călătorie în Serbia
Ca cetățean român nu vei avea nevoie de viză pentru a călători în Serbia. Dar dacă îți propui să stai mai mult de 90 de zile, atunci vei avea nevoie. În Serbia poți călători atât cu cartea de identitate, cât și cu pașaportul. Noi am ales să călătorim cu pașaportul. Pentru informații complete legate de condițiile de călătorie în Serbia, puteți să accesați site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe.
Vacanță în Serbia: Despre înregistrarea la poliție
Orice persoană care vizitează Serbia trebuie să se înregistreze prin lege la poliție în termen de 24 de ore de la venirea în țară. Noi am fost scutiți de un drum până la poliție, deoarece am fost cazați la un hotel în regim de ApartHotel, iar cei de la recepție s-au ocupat de declarațiile cu pricina. În momentul plecării noastre, când am efectuat check out-ul am primit documentele necesare, care demonstrau că înregistrarea la poliție a fost făcută, documente pe care le-am prezentat ulterior la vamă. Așadar, dacă vă alegeți cazarea la hoteluri sau pensiuni, luați legătura cu proprietarul și rugați-l să vă ajute cu documentele necesare, în ceea ce privește înregistrarea la poliție. Procesul este unul ușor și deloc costisitor.
Cum ajungi în Serbia: Avion vs. Mașină
Există diverse companii aeriene care au zboruri directe pe ruta București-Belgrad, printre care se numără Air Serbia și Tarom. Prețurile variază în funcție de perioada de cumpărare și pornesc de la 140 euro, de persoană, dus-întors. Un zbor direct durează aproximativ 1 oră și 40 de minute. Pentru o vacanță în Serbia, consultanții noștri de vacanțe te pot ajuta cu cele mai bune prețuri la biletele de avion.
O altă variantă de a ajunge în Serbia este cu mașina personală. Noi am optat pentru această variantă, iar drumul până în Belgrad a durat aproximativ 9 ore. Dacă un astfel de drum este obositor, puteți face o oprire în Timișoara și mai bifați încă un oraș de vizitat pe lista voastră.
Ca trecere de frontieră, noi am ales-o pe cea care se află la Moravița, fiind mai accesibilă pentru noi, pe cealaltă parte a graniței, aflându-se orașul Vârșeț. Aceasta este o trecere importantă de frontieră, care face parte din drumul european E70 și leagă Timișoara de Belgrad.
Drumurile în Serbia sunt în stare relativ bună și nu este necesară achiziționarea unei vignete, însă noi am circulat și pe autostrăzi și am plătit taxele de autostradă, care sunt foarte ieftine. Este important ca în Serbia să respectați restricțiile de viteză, deoarece sârbii sunt foarte stricți din punctul acesta de vedere.
Moneda Locală
Întrucât Serbia nu se numără printre țările aflate în Uniunea Europeană, moneda locală este dinarul sârbesc (RSD), iar moneda euro (EUR) nu se va putea folosi la magazine, baruri, restaurante etc. La momentul scrierii acestui articol 1RSD=0.00845 EUR. Cea mai bună opțiune, dacă nu aveți cardul Revolut, este mai eficient să schimbați banii în moneda locală la o casă de schimb valutar din cartier, pentru a avea un curs mai bun.
Tarife Roaming
Întrucât Serbia nu se află în Uniunea Europeană, tarifele pentru roaming și internet sunt foarte mari. Spre exemplu, în rețeaua Vodafone tarifele erau următoarele: apel către România 1.01 eur/min, apel către altă țară 1.55 eur/min, apel local 1.01 eur/min, apel primit 0.77 eur/min, sms 0.42 eur/min iar pentru internet 0.83 eur/mb. Noi am utilizat internetul doar prin WIF-FI și am descărcat hărți care să funcționeze offline, atât pentru mersul pe jos, cât și pentru mașină. Vezi aici un articol despre aplicații utile de călătorie, care funcționează și offline.
Limba și alfabetul
În Serbia se utilizează două alfabete, atât alfabetul latin, cât și alfabetul chirilic. Astfel, cele mai multe meniuri, semne rutiere și alte informații apar în ambele alfabete.
Fumatul permis
Cel mai ciudat lucru pe care l-am observat în Serbia este acela că fumatul este permis. Da, este permis în baruri, restaurante, localuri, chiar și în cele în care se mănâncă. Nu există locuri special amenajate pentru fumători și este permis fumatul peste tot. Așadar, fumătorii își găsesc paradisul în Serbia, deoarece fumatul este permis oriunde. Dacă ești sensibil la fum este bine să ai acest aspect în vedere înainte de plecarea în Serbia.
Fără doar și poate, Serbia este o destinație care merită vizitată. Noi vă sfătuim să explorați Serbia într-un anotimp mai călduros pentru a petrece mai mult timp în natură. De asemenea, pentru o experiență cât mai autentică vă recomandăm să mâncați faimoasa pleșcăviță sârbească, să vizitați Novi Sad cu Cetatea Petrovaradin și cartierul Zemun din Belgrad, să gustați din berea locală Jelen și dacă, totuși, alegeți să călătoriți pe timp de iarnă, să vă încălziți cu clasicul rachiu cu fructe și zahăr ars.