Vacanta Serbia: iarna în orașul Novi Sad
Vacanta Serbia: Ce faci în Novi Sad într-o singură zi?
Am mai spus deja într-un articol aici, că Serbia ca destinație de vacanță este subevaluată. Așa că am pornit într-o scurtă călătorie către Serbia, pentru a scoate la lumină părțile bune ale acestei țări. Am explorat două mari orașe: Novi Sad și Belgrad. Din ambele orașe avem doar lucruri frumoase de povestit.
O zi de iarnă în orașul Novi Sad
Novi Sad este al doilea cel mai mare oraș al Serbiei, aflându-se la doar o oră de mers cu mașina de Belgrad. Acesta este un important centrul cultural și industrial, un oraș universitar deosebit, un orășel cochet păzit de o fortăreață impresionantă. Orașul Novi Sad mai este numit și ‘’Atena Sârbească’’, deoarece este des asociat cu capitala Greciei. Deși a suferit enorm în urma bombardamentelor NATO din 1999, Novi Sad este încă un important oraș turistic. Dacă plănușeti o vacanță în Serbia, adaugă-l pe listă. Este, într-adevăr, mai frumos pe timp de primăvară/vară. 🙂
Fortăreața Petrovaradin
Primul lucru pe care l-am făcut odată ce am ajuns aici a fost să vizităm fortăreața Petrovaradin. Această fortăreață este cel mai important punct turistic din Novi Sad. Pe ea nu o puteți rata, căci așteaptă cuminte pe malul drept al Dunării să fie vizitată și explorată. Construită la sfârșitul secolului al XVII-lea de austrieci, Petrovaradin a apărat de-a lungul timpului teritoriul sârbesc, de atacurile otomanilor.
Cu un mix între istorie și modernism, fortăreața Petrovaradin oferă priveliști impresionante asupra orașului Novi Sad. Dimensiunea cetății este impresionantă. Noi ne-am plimbat la pas de jur împrejurul zidurilor, explorând cetatea din interior. Cu ziduri înalte, poduri mobile și porți uriașe, fortăreața Petrovaradin este vizitată de turiști din întreaga lume. Fortăreața Petrovaradin mai este cunoscută pentru că găzduiește unul dintre cele mai vibrante festivaluri, EXIT Festival.
Turnul cu Ceas
În vacanța în Serbia am descoperit și Turnul cu ceas, care este unul dintre reperele orașului Novi Sad. Pe acesta îl veți găsi în interiorul cetății Petrovaradin. Construit în stil baroc, ceasul are un mecanism inedit. Spre deosebire de alte ceasuri, limba mică a acestuia arată minutele, iar cea mare arată ora. Legenda spune că a fost construit în acest mod pentru navigatorii de pe Dunăre. Astfel, aceștia puteau să vadă ora de la distanță, limba lungă fiind mai ușor de observat.
Centrul istoric al orașului
După vizita cetății Petrovaradin am pornit spre centrul orașului Novi Sad. Deși afară era destul de frig, asta nu ne-a împiedicat să ne bucurăm de o plimbare prin centrul vechi al Novi Sad-ului. Această zonă de centru poartă denumirea de Piața Libertății. Odată ce ați ajuns aici veți descoperi cât de animat este acest oraș. Ne-am lăsat pierduți printre străduțele înguste înțesate cu magazine, buticuri, baruri și restaurante. În Piața Libertății modernismul se îmbină perfect cu locurile de promenadă, arhitectura deosebită și clădirile istorice.
În centrul vechi al orașului veți da nas în nas cu statuia lui Svetozar Miletic, un om politic impunător din secolul al XIX-lea.
Catedrala din Novi Sad
Situată tot în Piața Libertății, vei găsi pe lângă primăria orașului Catedrala din Novi Sad dedicată Fecioarei Maria, sau Crkva imena Marijinog. Construită în stil neo-gotic, cu ferestre colorate cu vitralii și patru altare, catedrala este cu adevărat impresionantă. Merită să-i faceți o vizită și să o priviți din interior, mai ales pentru un scurt moment personal de liniște și interiorizare.
Unde mâncăm în Novi Sad?
După atâta explorare, iată că foamea și-a făcut simțită prezența. Plecăm din centrul istoric al orașului și ne întoarcem la poalele cetății Petrovaradin. De ce? Pentru a gusta cea mai delicioasă mâncare la restaurant Aqua Doria (Kamenički put 21131, Petrovaradin, Serbia). Acest local se află chiar pe malul Dunării și este cea mai bună opțiune de a lua prânzul sau cina, la prețuri accesibile, departe de agitația centrului. Meniul este a la carte, foarte variat și cuprinde specialități sârbești. Atenție însă, sârbii sunt foarte generoși, iar porțiile de mâncare sunt foarte mari și sățioase.
Recomandare de Smart Turist: Vă recomandăm să mâncați specialitatea casei ‘’Crunchy chicken in mustard and honey with Parmesan cheese’’. Este numărul 50 din meniu, costă 720 dinari sârbești, adică aproximativ 28 lei și te lingi pe degete de gustos ce este. Pentru acest fel, garnitura (un fel de chifteluțe de cartofi foarte delicioase) este inclusă în comandă, deși nu se specifică în meniu acest lucru. Mai recomandăm o ‘’Kiseli Kupus’’ sau varză murată cu gust ușor dulce. Dacă mai adăugați și o ‘’pivo’’ adică bere, veți pleca din restaurant pe deplin mulțumit.
Cu alte cuvinte, Novi Sad ne-a lăsat cu gura căscată. Ne-a impresionat într-un mod deosebit, de la istorie, cultură, obiective turistice, până la gastronomie și oameni.
Vacanță în Serbia? Noi zicem că da, merită. În special Novi Sad, acest oraș pitoresc cu peisaje urbane diverse și delicii culinare care îți surprind papilele gustative.